Kernebrød – naturligt fri for gluten.
Ca 2 brødforme (og evt et par boller/pita)
Sæt 1 dl/65 g chiafrø i blød i 2 dl vand (pisk løbende)
10 dl lunken vand
50 g øko gær
2 tsk honning/ahorn sirup el. Lign.
(Disse 3 blandes sammen og står imens du måler aller tørvarene af.) Følgende tørvarer mixes godt sammen før de tilføjes til væsken:
2 1/2 tsk uraffi salt (el. 1 tsk bordsalt) (500 g mel(tørt)). Jeg har benyttet:
200 g fuldkornrismel
150 g boghvedemel
100 g hirsemel
25 g kacao pulver
25 g carob pulver (300-500 g kerner)
Jeg har benyttet:
65 g solsikke kerner
65 g græskar kerner
65 g hørfrø
65 g lys sesam
65 g sort sesam
65 g havregryn
85 g maizena
50 g fiberhusk pulver
Når du har målt tørvarer af, Efter 5-15 min tilsætter du 2 1/2 tsk eddike til vandet. (Du kan erstatte kerner og mel som du ønsker)
Tørvarene tilsættes på én gang væsken og røres i røremaskine eller med håndmixer i 2-5 min. +/- ?
Når det hele er blandet godt, tilsæt da 1/2 dl olie mens maskinen rører på laveste niveau.
Dejen er nu lidt gele-dej-agtig og kan formes med det samme (med våde hænder) og hæve mens ovnen varmer op.
Fyld brødforme max 2/3 af formen.
(De hæver lidt under bagning også)
Bages på 200 grader varmluft i 30 min i brødforme og 15 min ude af formen, eller 25-30 min ved ønske om dejlige boller/pita.
Lad det afkøle minimum 15-30 min
Husk at glutenfrit brød ofte blir tørt og kedeligt ret hurtigt.
Syntes dog dette holder sig dejligt i pose i en mørk skuffe.
Jeg anvender brød i nogle dage.
Først frisk og derefter ristet på brødrister/Paninigrill.
Du kan med fordel skære brød i skiver og fryse og varme enkeltvis. Fryser de sammen skiverne så bank dem blot fra hinanden med er slag i bordet!?
Generelt syntes jeg det er nemt at tage boller direkte fra fryseren og skylle det med vand og smide det i ovnen (5-15 min) Mums…. ligesom friskbagt…
Eller brødskiverne i Paninigrill